Кой е Свети Сава

икона

Свети Сава Освещени построил в края на живота си множество манастири и болници. На 5 декември Източноправославната църква чества празника на Св. Сава.

Съществуват различни легенди и предания за Св. Сава, но най- разпространената от тях е следната:

Свети Сава е живял от 439 година до 532 година

Роден е в областта Кападокия в семейство на заможни родители. Баща му бил военен и заедно с майка му пътували из страната по служебни дела. На 5 години Сава бил оставен на грижите на чичо сиКогато станал на 8 години, Сава отишъл по собствено желание в близкия манастир, където получил образованието си и изучил Светото Писание. Родителите му настоявали да се прибере при тях, но Сава отказал.

На 17 години бил подстриган за монах и приел монашеството. Той обикнал монашеството и достигнал съвършенство в поста и молитвата. В манастира останал 10 години, след това заминал за Йерусалим.

Имал желанието да се присъедини към учениците на преподобни Евтимий Велики, но Евтимий го изпратил при блажени Теоктист, брат в съседния манастир. Като го благословил, преп. Евтимий предсказал, че Сава ще просияе в иноческия живот, ще стане основател на обширна лавра и ще бъде славен наставник на всички палестински отшелници.

Св. Сава е бил богат наследник, сложил за цел в живота си да помага на болните и бедни хора. Той дарявал всичките си пари за създаване на първите лечебници, намиращи се в пещери.

След смъртта на родителите му, Св. Сава получил голямо наследство и с парите от него основал няколко болници и манастири, от който най-известен е манастирът „Св. Сава“ във Витлеем, край Йерусалим, който е един от най-старите манастири в света и най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светата Земя.

Митологията представя Св. Сава като брат на Св. Варвара (почитана ден преди него) и на Св. Никола (почитан ден след него). Свети Сава в народните вярвания е по-добрият. Той винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двамата подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава“.

Защо да изберете дом за настаняване на възрастни и болни хора „Свети Сава“

Вашият коментар